Забраниха на „Шеврон“ да търси шистов газ с фракинг

Фото без названия

 

Източник: vesti.bg
Снимка: https://sieminehn.wordpress.com

Компанията „Шеврон“ ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг (хидравличен удар).

Това съобщи пред журналисти Трайчо Трайков – министърът на икономиката, енергетиката и туризма след заседанието на кабинета.

Правителството е оттеглило днес решението, с което дава право на американската компания да проучва залежи на природен газ и нефт в страната.

Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на „конфликтната технология“ хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, каза министърът.

Методът на хидравличното разбиване е забранен във Франция.

Малко след обявяването на решението на Министерския съвет стана ясно, че

мораториумът върху технологията фракинг при проучване и добив на шистов газ ще бъде безсрочен,

Такова е решението на парламентарната група на ГЕРБ, обяви пред журналисти заместник-председателят на групата Валентин Николов.

Той уточни, че на заседанието днес при депутатите от управляващата партия е дошъл лично премиерът Бойко Борисов, а решението е прието почти без никакви разисквания.

Утре в пленарната зала, когато парламентът трябва да разгледа вариантите за забрана на проучването и на добива на шистов газ по спорния метод, Валентин Николов ще направи и предложението мораториумът да няма срок.

Използването на тази технология може да стане възможно само ако имаме допълнителни доказателства или начини за контрол, че тя няма да нанесе вреди върху околната среда, посочи министърът.

Забраната ще бъде записана като точка „11“ в решението и ще важи както за територията на страната, така и за прилежащата й акватория в Черно море.

Валентин Николов уточни, че Бойко Борисов е казал на депутатите, че въпросът вече е обсъждан в Министерския съвет, взети са решения.

Личното мнение на премиера е, че методът трябва да бъде забранен, обясни Николов.

Борисов е посочил, че ако е имал достатъчна сигурност в технологията, е нямало да се съгласи с мораториума.

Но понеже нямал такава по отношение на въздействието й върху околната среда, е бил категоричен, че „хидравличното разбиване“ не трябва да се прилага у нас, допълни Николов.

По думите му, ако се появи нова, безопасна технология, няма проблем въпросът с проучването и с добива на шистов газ отново да се разисква.

На 15 юни 2011 година правителството даде на „Шеврон България“ 5-годишно разрешение да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови Пазар“.

Теренът е разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

В решението не се уточнява каква точно технология може да се използва и затова днес им казваме, когато изготвят работната си програма да имат предвид, че не могат да използват тази технология, обясни днес Трайков.

Покрай увеличения обществен натиск по темата министрите Трайков и Караджова многократно заявиха, че „Шеврон“ не е започнала сондажи.

След напрегнато заседание на икономическата комисия на парламента снощи стана ясно, че в сряда парламентът ще гласува мораториум върху проучването и добива на шистов газ, но до днес не беше ясно с какъв срок ще е забраната.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s