Отбелязваме Деня на българското кино

Източник: в-к „Капитал“
Снимка: Мика Сийминеен
 

На 13 януари през 1915 г. в столичното кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“ на сценариста, режисьор и изпълнител Васил Гендов. 
13 януари е и датата, обявена от Националния филмов център за Ден на българското кино и професионален празник на всички, които работят във филмовата индустрия в България.

По този повод няколко от столичните кина ще отбележат празника с прожекции на български филми.

Кино „Одеон“ организира съвместно с Българска национална филмотека от 14 до 20 ч. прожекция на родни филми от 30-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, Варна 2011 г. с вход свободен.

Първият филм в програмата е Love.net на режисьора Илиян Джевелеков, следван от „Корави старчета“ на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, късометражния „Демони“ на Александър Етимов и „№ 1“ на Атанас Христосков. Последен в салона срещу „Попа“ може да гледате „Кецове“ на режисьора Валери Йорданов и Иван Владимиров.

В „Дом на киното“ празникът ще бъде отбелязан с документалния филм „Цветя, листенца, бодли: Мигове от един фестивал“ на Александър Донев от 18:30 ч. Лентата представя колаж от кинохроники, телевизионни репортажи и откъси от игрални филми, отличени с наградата „Златна роза“ от фестивала на българското кино във Варна и е посветен на 50-ия юбилей на най-стария филмов форум в страната. За първи път бе показан при откриването на 30-то издание на фестивала „Златна роза“ на 8 октомври 2011 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s