Старозагорец сглоби колелото на бъдещето

 

Автор: Иван Славов

Старозагорецът Дико Диков изобрети велосипеда на бъдещето. Машинният инженер патентовал преди година нов вид задвижване, което прави още по-улеснено карането на колело, и не само. Нарекъл го патриотично Bul Gear (на англ. ез. gear е думата за скорости, в смисъл на предавки – б.р.). Според конструктора то може да намери приложение освен за велосипеди, за рикши, инвалидни колички, водни колелета – всички подобни транспортни средства, които са задвижвани от човек със силата на краката или ръцете.

Революционното хрумване е в това, че педалите задвижват велосипеда, като извършват люлеещо движение вместо въртеливо. “Това движение е много по-лесно за хората, докато завъртането на 360 градуса на педалите, което се ползва сега, не е характерно за нито един орган или природна форма на планетата”, аргументира се конструкторът. Той е убеден, че след време новият вид предавки ще залеят света. Надява се и да го доживее. Механизмите на новото задвижване са поместени в два затворени самостоятелни корпуса. Веднъж сглобени, не изискват никаква настройка.

Вече е разговарял с голям японски производител на велосипеди, но оттам отказали да ползват българския патент. Същия отговор получил и от водеща фирма от САЩ. Старозагорецът обаче няма и средства да регистрира патента си в Америка. Търси спонсори, за да сглоби и други два прототипни велосипеда. Единият е тип “чопър”, а вторият “рекумбент”, с който колелото се кара почти в легнало положение. Отделно има над 60 проекта на всякакви видове велосипеди.

Новият тип предавка позволява педалите да бъдат заменени и с ръкохватки със същия принцип на задвижване. Така дори хора с увреждания с лекота ще могат да се придвижват с велосипед или инвалидна количка. Други предимства на неговото изобретение са, че то няма “мъртва зона” за педалите, еднакво удобно е за хора с къси и дълги крайници, има много голям диапазон от скорости, който може да се разширява, без да се добавят допълнителни елементи.

Диков е оръжеен инженер по образование, работил е в комплекс “Арсенал”, а сега е конструктор във фирма за производство на пружини в Стара Загора. За да сглоби изобретението си, е използвал части от електрическа отвертка, моторна резачка и дори от… танк.

Advertisements

2 thoughts on “Старозагорец сглоби колелото на бъдещето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s