Археолози: Длъжни сме да спазваме закона за културното наследство

Новини

„Стенограмата е несправедлива и неотговаряща на фактите. Квалификациите за „саботьори“, за „извиване на ръце“ и бавене на магистрали“ са меко казано обидни. Това обявиха от ръководството на БАН по повод обвиненията към академията, казани на заседанието на Министерския съвет, проведено на 21 декември, предаде репортер на БГНЕС.

„Работим за тази държава и всичко е въпрос на разговори и на спазване на законовите изисквания. Археолозите не можем самоволно да определяме правилата и да бъдем солови играчи. За извиване на ръцете към нас може да се говори в случаите, когато ни уведомяват в последния момент за плановете си, строителните графици се променят много често, трасетата също, за което ние не сме уведомявани. Оттук се получават разминаванията и трудностите“, обясни директорът на Националния археологически музей при БАН Людмил Вагалински.
Учените категорично отхвърлиха обвиненията, че заради археолози са нарушавани срокове за магистрали. „Като страна, член на ЕС ние сме длъжни да спазваме закона за културното наследство, изготвен на база на изисквания на европейски норми. Ако археолозите искат да проучат обектите, а това пречи на графика, който някой чиновник е изготвил, тогава „ние извиваме ръцете“, защото искаме да се изпълни закона. Това, че ние искаме да вършим професионално работата си не може да бъде квалифицирано като саботаж“, обясни археологът.
Археолозите се оплакаха, че все още не са получили пари в размер на 40 000 лева от Агенция „Пътна инфраструктура“ за свършена работа. „На някои може да им се виждат малко, но с нашите заплати и липсата на такива, тези пари са си много. Ако зависи от археолозите да спасяват тази страна, бедна й майка на България“, каза още доц. Вагалински. /БГНЕС /

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s