Отиде си Велко Кънев

В последните години той се бореше с рак на гласните струни, заради който на няколко пъти бе на лечение в Германия
%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2

След тежко и продължително боледуване на 63-годишна възраст си отиде големият актьор Велко Кънев.В последните години той се бореше с рак на гласните струни, заради който на няколко пъти бе на лечение в Германия. Междувременно обаче продължаваше да се появява на сцената.Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. След академията играе три години в театъра в Сливен, а следващите три – в Сатиричния театър.От 1978 г. е в трупата на Народния театър, където изигра Матей Нищото в „Опит за летене“, Сусо в „Януари“, Гоца в „Суматоха“ и Кралят в „Образ и подобие“ от Й. Радичков, Чушкаров в „Двубой“, Иванчо Йотата в „Чичовци“, Михалаки Алафрангата в „Под игото“ от И. Вазов, Сганарел в „Дон Жуан“ от Молиер, Михаил от „Последен срок“ от В. Распутин, Остап Бендер във „Великият комбинатор“ по Илф и Петров, Скалозуб в „От ума си тегли“ от А. Грибоедов, Лопахин във „Вишнева градина“ от Чехов, поп Кръстьо във „Великденско вино“ от К. Илиев, Оберон в „Сън в лятна нощ“ и Клавдий в „Хамлет“ от Шекспир, Верховенски в „Бесове“ по Ф. Достоевски, Клов в „Краят на играта“ от С. Бекет, Газ в „Кухненският асансьор“ от Х. Пинтър, Паскуале в „Призраци в Неапол“ от Е. де Филипо, Учителят в моноспектакъла „Даскал“ от Ж.П. Допан, Макс Силвърман в „Гудбай, гудбай“ от Х. Гарднър.

Като режисьор постави в Народния театър „Дядо Коледа е боклук“ и „Омайна нощ“ от Ж. Баласко. През 2008 г. отпразнува 60- годишнината си с моноспектакъла „12 разгневени монолога“.
 

Огромната си популярност Велко Кънев дължи и на киното. Ролите му в „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Да обичаш на инат“, „Бон шанс, инспекторе!“ и др. го направиха незабравим за поколения българи.Заедно с Георги Мамалев, Павел Поппандов, Антон Радичев, Петър Попйорданов и Мария Сапунджиева през 80-те години създава групата НЛО, а десетина години по-късно обичаните актьори се изявяват и в свое предаване по БНТ, което се наричаше „Клуб НЛО“ и стана изключително популярно.Компанията от „Оркестър без име“ (по сценарий на Станислав Стратиев, с режисьор Людмил Кирков) – сочен за най-обичания български филм на всички времена, имаше идея да се събере за неговото продължение.Велко Кънев е носител на редица награди. През 1986 г. получава награда за най-добра мъжка роля във филма „Да обичаш на инат“ от Съюза на българските филмови дейци.През 1991 г. за спектакъла „12 разгневени мъже“ получава поддържащ „Аскеер“ заедно с колегите си от спектакъла. През 1994 г. получава за втори път „Аскеер“ – за най-добра мъжка роля за моноспектакъла на Иван Добчев „Великденско вино“.На 2 октомври 2008 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

Източник Вести.бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s