ПРОТЕСТ СРЕЩУ БАНКИТЕ? КАУЗА ПЕРДУТА!

5_15_fotoreportajno_1Граждани призоваха банките да спрат да ни грабят

Няколко граждани в столицата поискаха на мирен граждански протест банките да намалят лихвите до 5 % заради кризата, както и да започнат да предлагат гратисни периоди над 2 години.

Организатори на събитието обясниха, че протестът е провокиран от действията и поведението на банките в условията на финансова и икономическа криза. Според тях не може банките да променят лихвите на вече изтеглени кредити, информира агенция Фокус.

„Когато икономиката на страната тотално спада, а безработицата тотално нараства – банките продължават да съсипват целия български наред като вдигат лихвите по вече текущи кредити. Това трябва да бъде спряно“, каза Светлозар Николов, председател на Организацията за обществена защита „ЕДНО“.

Макар, че на протеста, близо до НДК, се събраха много малко хора, организаторите изразиха увереност, че ще продължат да настояват за исканията си.

Според Николов у нас лихвите по потребителските кредити са между 20 и 30 %, докато в страните от Западна Европа – между 2 и 3 %. На практика банките ограбват българите.

Пободни мирни протести ще се провеждат всяка следваща събота.

 

Николов заяви, че е нужно да бъде оказан сериозен обществен натиск върху банките и така да се променят нещата.

 

„Заедно на улицата можем да променим нещата по мирен начин – ние вече не издържаме и няма смисъл да стоим в къщи и да си казваме, че нещо ще се промени, време е ние самите да кажем каква промяна искаме“, каза той.

Според него – за миналата година банките са реализирани свръх печалби.

„За миналия месец българските банки са спечелили 51 млн. лв. В същото времецялата икономика в страната страда“, каза той.

ЕДНО МАЛКО ПОЯСНЕНИЕ ОТ МЕН

Чуждестранните банки у нас имат за цел натрупването на финасови средства, които изнасят  от страната с цел финансирането на компаниите-майки.

Когато банките увличават лихвените проценти по вече изтеглени кредити, това се дължи на нареждания от компаниите майки.

При даването на кредити банките се ръководят от договорки между тях и редица големи предприятия с чуждестранно участие, като са си разпределили кредитния пазар.

Също така банките се явяват като посредници при получаването на трудовите възнаграждения на работниците от техните работодатели и за всяко теглене вземат съответните такси.

Има картелиране в банковия сектор, което практически е създадено с цел ограбване на българския народ.

Кризата се явява повод за тези действия, а в действителност, у нас и някои други страни в Източна и Югоизточна Европа банките реализират единствените си печалби, а на останалите пазари са в губещи позиции.

Банките изнасяйки финансови ресурси подпомагат губещите филиали, които без тези средства биха фалирали.

Банките с промяна на лихвения процент се явяват измамници, защото при отпускането на кредит доверието трябва да е взаимно, между банката и нейния клиент. Но доверието на нейния клиент е измамено. Думата кредит, означава точно доверие, но явно баламурниците трябва да се доверяват, а банките могат да правят каквото си искат.

Големите предприятия и банките често са вързани. Вероятно банките понякога дават сведения на предприятията кои техни работници какви кредити имат.

Това се наблюдава при съкращенията. Съкращават се хора, които нямат кредити, а се оставят такива, които де факто се заробват при новите условия, защото имат големи суми за плащане и работят извънредно без да надигат глава за заплащане на този труд. Заплатите в браншовете се орязват и пак тези банкови роби са безропотни, защото, ако се обадят изхвърчат и губят всичко, което са се подлъгали да вземат на кредит.

Банковата система се явява създател на така наречения „финансов феодализъм“ финансовите институции, подпомагани от големите компании се явяват феодали на своите длъжници. Те могат да променят условията по вече изтеглени кредити без да питат своите крепостни кредитополучатели, а само да ги уведомят за тези свои действия.

Тази система, която се наблюдава у нас е създадена в САЩ преди повече от сто години и действа безотказно там. Защо да не действа и тук.

Чрез финансоворто закрепостяване на населението се постига покорност на същото това население към неговия работеодател.

И хиляда протеста да се направят пред НДК, няма да променят нещата. Най-много да се окаже, че някои от протестиращите са затънали до гуша в някое финансово блато.

Наблюдава се тенденцията големите и не само те фирми да се отърват от работниците и служителите си, които участват в протести. По един или друг начаин до тях достига информация кой бачкатор може да бъде изхвърлен по този казус, но с по-привиден повод, като например съкращение или уволнение без много да се церемонят с него, ако няма издънки, изфабрикува му се някоя. А колегите му и дума няма да кажат, за да го защитят, защото си треперят за местенцата.

Наблюдавам тези закономерности, понеже работя в голяма близост до една компания, която взема подобни мерки спрямо работещите в нея.

Така, че дами и господа, колкото и да протестирате, вашия протест ще е като глас в пустиния. Гласа ви слаб и нечут, а пустинията огромна и глуха…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s