НЕВЪЗПЯТИ ГЕРОИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Автор: Мика Сийминен
Източник „Популарисион“, бр. 12 от 10.12.2002г.

Колко пъти се запиваме кои са тези хора сред нас?
linejka
Виждаме ги всеки ден, но не ги забелязваме.
Те ходят облечени в сиво, бяло, синьо…
Едни са засмени, други-весели, трети тъжни…
Но тях ги обединява едно нещо наречено всеотдайност.

Колко пъти четем „Пожарникар бе обгазен, защото деде маската си на пострадал“, „Полицай загина при изпълнение на служебния си дълг“ или „Лекарите в „Бърза помощ изнемогват от спешни случаи поради поледиците в страната“

В живота малко хора работят за общото благо, но все пак се намират и бели лястовици.

Да вземем за пример лекарите от „Бърза помощ“, които работят за символично заплащане, сръсват се от повиквания, някои от които фалшиви.

Или пожарникарите, които с риск за здравето и живота си се борят да спасят НАС, без да търсят отплата за това. Понякога поради дадената ситуация се налага да поемат безумни рискове само и само да спасят някому живота.

Много малко хора знаят и как стои при полицаите, които всички си мислят за корумпирани, те съвсем не са такива, поне повечето от тях. Полицая е служител на закона и подобно на събратята си от „Бърза помощ“ и пожарната, той работи за общото благо, сиреч за съхранението на здравето, живота и имуществото на гражданите.

Тези невъзпети герои понякога стават жертва на всоята всеотдайност. Те загиват изпълнявайки задълженията, които са тяхно призвание.

Който не вярва, нека отиде в Пирогов и се увери с очите си колко хора на Емердженсито са пострадали тежко и необратимо, работейки без да се жалят.

Аз не им правя панегерик, не ги възхвалявам напразно.

Аз ги познавам тези хора, чиито тела и души са отдадени изцяло на работата им.

Днес например видях как една линейка се бореше със задръстените улици, за да стигне до своя пострадал или до пункта за първа помощ. Шофьора майсторски и ловко се провираше между колите и лавирайки излезе на чист участък. Евала! Този човек със своето майсторство даде безценното време нужно на пострадалия/болния да получи по-голям шанс за оцеляване.

А тъпите шофьори вместо да му направят път, чувайки сирената, те драпат да минат, защото бързат. Тяхното кафе, бизнес или каквото и да е там, струва повече от живота на непознатия в колата.

Това е то!

Всички ние по света имаме своите невъзпяти герои на нашето време. Те са незабележими, работливи, всеотдайни. Когато ни потрябват , те идват и не искат ни пари, ни слава.

Те работят за честта да даряват нам спокойствие в днешния и утрешния ден…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s